Девет стъпки за успешна продажба на недвижим имот

ноември
14
2011
девет стъпки за успешна продажба на имот

девет стъпки за успешна продажба на имот

Пазарът на недвижими имоти вече не е същият, затова в тази статия за вас, продавачи, предлагам анализ на седемте фатални грешки и план в девет стъпки за успешна продажба на недвижим имот, с акцент върху най-популярния в момента продукт на пазара – жилището.

Продажба на жилищеСпомнете си как не толкова отдавна човек можеше да натрупа цяло състояние от недвижими имоти. Тогава можеше да се закупи жилище, да се изчака известно време и после да се продаде с доста прилична печалба.

А после се повтори всичко отначало.

Да, времената се промениха. Цените на жилищата са под нивото, на което бяха по време на своя апогей. Купувачите са много по-проницателни и придирчиви и голям процент от предлаганите за продажба жилища стоят непродадени. По-важно от всякога е да избегнете скъпоструващите грешки, за да продадете дома си бързо и срещу най-голяма сума пари.

Седемте фатални грешки на повечето „домопродавци”

  1.  Не анализират причините за продажбата.
  2.  Не подготвят дома си за пред очите на купувача.
  3.  Неправилно остойностяват дома си.
  4.  Продават прекалено настоятелно по време на огледите.
  5.  Подписват споразумение за дългосрочно предлагане без писмена гаранция за добро изпълнение и маркетингов план.
  6.  Не улесняват купувачите при получаването на информация за жилището.
  7.  Не правят необходимото да получат предварително одобрена ипотека за своя следващ дом.

Купувачите са много по-преценяващи и голям процент от предлаганите жилища не се продават от първия път. По-важно от всякога е да разберете как да избегнете скъпоструващите за продавача грешки, за да продадете дома си бързо и срещу най-голяма сума пари.

Система от 9 стъпки, с която да осъществите продажба на вашия дом бързо и на топ цена

1. Не издавайте причините за продажба

Причините, които стоят зад решението ви за продажба, засягат всичко – от определянето на цената до решението колко време и пари да инвестирате, за да подготвите дома си за продажба. Кое е по-важно за вас: парите, с които си тръгвате, продължителността на пребиваване на Вашия имот на пазара, или и двете? Различните цели определят различни стратегии.

Независимо от всичко, не издавайте мотивите си пред никого – в противен случай той или тя може да ги използва срещу вас на масата за преговори. Когато ви попитат, просто кажете, че жилищните ви потребности са се променили.

2. Напишете домашното си преди да определите цена

Не подхождайте с лека ръка към офертната цена. С определянето на цената си вие съобщавате на купувачите абсолютния максимум, който те трябва да заплатят за вашия дом, но поставянето на прекомерно висока цена е също толкова опасно, колкото и поставянето на прекомерно ниска цена. Не забравяйте, че средностатистическият купувач разглежда 15-20 жилища едновременно с обмислянето на вашата оферта. Това означава, че купувачите имат база за сравнение и ако вашият дом не предложи по-изгодни условия от други жилища в поставения от вас ценови диапазон, нито потенциалните купувачи, нито агентите ще ви вземат насериозно. Като резултат вашият дом ще „виси” на пазара продължително време, а новите купувачи на пазара, ще сметнат, че сигурно нещо не е наред с предлаганото от вас жилище.

3. Още самоподготовка

Всъщност, вашият агент трябва да свърши това вместо вас. Установете какви са цените, на които има продадени жилища във вашия и сходни на вашия квартали през последните 6-12 месеца и проучете какви са понастоящем офертите за продажба на жилища. Това е начинът, по който бъдещите купувачи ще оценят стойността на вашия дом.

4. Намерете добър агент по недвижими имоти, който да представлява Вашите нужди

Близо три четвърти от собствениците на домове твърдят, че не биха ползвали услугите на същия посредник по недвижими имоти, който е продал последния им дом. Неудовлетворението идва от лоша комуникация, недостатъчна обратна връзка, по-лошо, неуместно ценообразуване и обтегнати отношения.

5. Максимизирайте продаваемостта на вашия дом

Ежегодно корпорациите по света и в България разходват милиарди за дизайн на продукти и опаковки. Външният вид е от голямо значение и би било глупост да пренебрегнете това обстоятелство при продажбата на вашия дом.

Не можете да промените местонахождението на дома си или неговия етажен план, но можете да направите много за подобряване на външния му вид. Изгледът на вашето жилище и чувството, което то внушава, пораждат по-силна емоционална реакция от всеки друг фактор. Преди да започнат огледите, почистете дома си така, както не сте го правили никога досега. Разтребете, подредете, разчистете, изтъркайте, избършете и лъснете навсякъде. Потегнете всичко, колкото и незначително да ви се струва. Представете дома си по такъв начин, че да изтръгнете възклицание на възхищение от кандидат-купувачите.

Позволете на купувачите да си представят, че живеят във вашето жилище. Решението за закупуване на дом се основава на емоция, а не на логика. Евентуалните купувачи искат да изпробват дома ви така, както биха пробвали нови дрехи. Ако ги следвате неотлъчно, изтъквайки пред тях всички внесени подобрения, или ако декорът ви е толкова различен, че купувачът трудно може да се абстрахира от неговото внушение, вие не му давате възможност да се почувства толкова комфортно, че да си се представи като собственик.

6. Улеснете потенциалните купувачи в получаването на информация за дома ви

Някои маркетингови прийоми, прилагани от агентите при продажбата на жилища (напр. традиционните „отворени врати”), в действителност са ефективни. Около 10% от жилищата се продават при „отворени врати”.

Потенциалните купувачи, търсещи информация за вашия дом, ценят времето си, точно колкото и вие. Последното нещо, на което биха искали да бъдат подложени, е гоненица по телефона или нежелана реклама. Погрижете се обявите, поместени за вашето жилище от агента ви, да бъдат обслужвани качествено и професионално – вашият агент да отговаря на всяко позвъняване и да предоставя необходима и изчерпателна информация за вашия имот.

Помнете: колкото повече купувачи накарате да се конкурират за вашия дом, толкова по-добре за вас, защото се създава подобна на търг атмосфера, а вие се намирате на мястото на водещия.

7. Опознайте купувача си

В процеса на договаряне вашата цел е да контролирате темпото и да определяте продължителността. Каква е мотивацията на купувача? Дали му се налага бързо да се нанесе в ново жилище? Има ли достатъчно пари, за да заплати поисканата от вас цена? Разполагайки с тази информация, вие печелите преднина в преговорите, понеже знаете доколко настоятелни можете да бъдете, за да получите желаното от вас.

8. Уверете се, че договорът е пълен

От позицията на продавач вие трябва да се погрижите да не оставите неразкрита информация. Интелигентните продавачи проактивно превишават законовите изисквания, за да разкрият всички известни дефекти пред купувачите в писмена форма. Ако купувачът е запознат с даден проблем, той няма основание в последствие да заведе съдебно дело срещу вас.

Погрижете се всички срокове, условия, разходи и отговорности да бъдат ясно описани и регламентирани в договора за покупко-продажба и не се отдавайте на изкушението да се отклонявате от него. Например, ако купувачът поиска да се нанесе преди сключването на сделката, просто му откажете. Моментът не е подходящ за поемане на каквито и да е рискове, с което сделката да се провали.

9. Не се изнасяйте преди да сте осъществили продажбата

Проучванията сочат, че едно жилище се продава по-трудно, когато е освободено, понеже така изглежда изоставено, забравено и не привлекателно място. Това би могло да ви струва хиляди. Ако се преместите, вие все едно съобщавате на купувачите, че разполагате с нов дом и вероятно сте силно мотивирани за бърза продажба. Това ще ги постави в изгодна позиция на масата за преговори.

Продажбата на дома е една от най-важните стъпки в живота ви. Тази система от девет стъпки за успешна продажба ви предоставя инструментите, от които се нуждаете, за да максимизирате вашата печалба, да поддържате контрол и да снижите стреса, съпътстващ процеса на продажба на жилище.

Публикувано в съвети с етикети , . Постоянна връзка.